fot. Dariusz Gajko |
Niewiele jest źródeł, które chociaż w małym stopniu mówiłyby o zaleceniach żywieniowych dla osób po urazie rdzenia kręgowego czy też np. z dystrofią mięśniową. Brak dostępu do tych informacji, niekompetentne podejście osób wykwalifikowanych i mała świadomość samych zainteresowanych często niesie ze sobą wiele dodatkowych dolegliwości. Osoby z niepełnosprawnością w szczególności ruchową, są grupą najbardziej narażoną na efekty uboczne związane z nieprawidłowym odżywianiem się np. otyłość, która może być spowodowana długotrwałym unieruchomieniem lub bardzo niską aktywnością fizyczną.
Źródło: http://www.izz.waw.pl/ |
Fundamentem życia każdego człowieka jest regularne dostarczanie do organizmu wody oraz niezbędnych składników odżywczych i mineralnych. Zapotrzebowanie na te wszystkie komponenty określają specjalne normy, skierowane zarówno do osób zdrowych i chorych, lecz w niektórych przypadkach wymagające określonych modyfikacji.
Prawidłowe żywienie umożliwia rozwój fizyczny i umysłowy, zgodny z genetycznymi uwarunkowaniami, a także pozwala na utrzymanie dobrego stanu zdrowia przez całe życie. W powiązaniu z umiarkowanym wysiłkiem fizycznym zapobiega wielu przewlekłym chorobom niezakaźnym i stanowi nieodłączony element ich profilaktyki.
Dieta w przypadku tych schorzeń powinna być zgodna z zasadami racjonalnego żywienia, gdyż wtedy dostarcza ona wszystkich niezbędnych składników.
Prawidłowe żywienie umożliwia rozwój fizyczny i umysłowy, zgodny z genetycznymi uwarunkowaniami, a także pozwala na utrzymanie dobrego stanu zdrowia przez całe życie. W powiązaniu z umiarkowanym wysiłkiem fizycznym zapobiega wielu przewlekłym chorobom niezakaźnym i stanowi nieodłączony element ich profilaktyki.
Dieta w przypadku tych schorzeń powinna być zgodna z zasadami racjonalnego żywienia, gdyż wtedy dostarcza ona wszystkich niezbędnych składników.
fot. Szymon Siwak |
Instytut Żywności i Żywienia w celu ułatwienia dokonania wyboru odpowiedniego rodzaju i ilości spożytego produktu, przedstawił wszystko w postaci graficznej oraz dziesięciu ogólnych zasad dotyczących zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, które brzmią następująco:
- Spożywaj posiłki regularnie (4-5 posiłków co 3-4 godziny).
- Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, co najmniej połowę tego co jesz. Pamiętaj o właściwych proporcjach: 3/4 - warzywa i 1/4 - owoce.
- Spożywaj produkty zbożowe zwłaszcza pełnoziarniste.
- Codziennie spożywaj co najmniej dwie duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i częściowo serem.
- Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby nasiona roślin strączkowych i jaja.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastąp je olejami roślinnymi.
- Unikaj spożycia cukru i słodyczy. Zastępuj je owocami i orzechami.
- Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Używaj ziół, ponieważ mają cenne składniki i poprawiają smak.
- Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 litra dziennie.
- Nie spożywaj alkoholu.
tekst: Olga Fijałkowska, Miss Polski na Wózku 2013
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz